. . .
05 Jul
05Jul

מצוקת המעונות בעיר, כתב 'בית שמש חדשות' ישב לשיחה עם סגן ראש העיר הממונה על הגיל הרך הרב ישראל סילברסטין.

כהקדמה לכך אומר הרב סילברסטין, ישנה מצוקה קשה כעת בעיר של תינוקות מגיל לידה ועד גיל 3 שנרשמו למסגרות מפוקחות וקיבלו תשובה שלילית מחוסר מקום פיזי לילדם הפעוט לשנה הבאה.


רק בשביל להבין את גודל המצוקה, מדובר על קרוב ל1,000 פעוטות ברחבי העיר שצריכים פתרון לשנת הלימודים הבאה – בעוד פחות מחודשיים! החלק הארי של הפעוטות נמצא ברמת בית שמש ד', אבל מדובר גם על שכונות אחרות כדוגמת רמה א', הקריה החרדית ועוד שכרגע אין פתרונות עבורם.

לדבריו, מי שאשם במצב הם רק ראש העיר הקודמת ולשכתה שנקודת מבטם על מפעילי המעונות היתה שזה 'ביזנעס' לכל דבר, ולכן "מדוע שאנחנו נעזור להם?", הם רוצים לעשות עוד ועוד כסף ושיסתדרו לבד". אך מה יעשו ההורים? ומה חטאו הילדים?

הרב סילברסטין שהיה בדעה אחרת, אמר כבר אז: נכון שמפעילי המעונות מרוויחים על כך כסף, אבל במבט מעמיק יותר – הם פותרים בעיה עירונית פה בעיר וזה דבר חשוב ביותר לתושבים, והוא גם הציע בזמנו שני מסלולים על מנת לקדם את נושא בניית המעונות, אבל זה לא עניין אותם: "שיסתדרו לבד".

כשאתה אומר כ-1,000 פעוטות, זה מספר שאתה מכיר אותו מהימים האחרונים?

אנחנו לא באמת יודעים את המספרים האמיתיים של מבקשי המעונות, היות שהרישום למעונות הסתיים כבר באדר א', וילדים שנולדו מאז לא יכלו להירשם. מה שקורה בדרך כלל זה שאם יש מקומות פנויים ניתן להשתבץ גם אחרי זה, אבל כיוון שהכל מלא, אין להם אפשרות להירשם, אין להם אפשרות להשתבץ דרך המעון. לכן אף אחד לא באמת יודע את המספרים המדוייקים.

המספרים של הלידות בעיר בלע"ר עומדים בערך על 150 לידות בשבוע, כ600 לידות בחודש. כמה מהם חיפשו מסגרות מפוקחות אנחנו לא יודעים, אבל בהחלט מחודש אדר א' עד עכשיו יכול להיות שישנם מאות נוספים שמחפשים מסגרות ללא מענה..

באיזה אופן הרגשתם את המצוקה כעת יותר?

למעשה כרגע אומר הרב סילברסטין, כבר קיבלתי עשרות פניות, כך גם ראש העיר ועוד נציגי ציבור, מתושבים חסרי אונים ואנחנו נמצאים במצוקה קשה. אמנם כעת יש את שנת הלימודים הקרובה שקשה להגיע לפתרונות אליה, אבל באופן אחראי אנחנו כעירייה וכנציגי ציבור צריכים להסתכל גם קדימה לשנים הבאות ולדאוג לפתרונות עבור התושבים.

אז איך מקדמים פתרונות?

בכדי לקדם פתרונות, ישבתי בחודש האחרון עם ממונה ההנדסה מ"מ וסגרה"ע הרב שמעון גולדברג וממונה החכ"ל הרב אברהם פרנקל לראות איך אנחנו בפועל מקדמים את הבניה של מעונות פה בעיר, גם בפן של איתור שטחים שמתאימים לכך וגם לדאוג לבנייה בפועל. אני שמח לבשר שישנו מעון ברמה ד שקיבל השבוע היתר בניה ויוצא כבר לדרך.

הרב סילברסטין, הפגישה שלכם והקידום שלכם זה דבר מבורך, אבל אנשים רוצים פתרון עכשיו, היא צריכה לצאת לעבודה וצריכה פתרון לתינוק עכשיו, לא עוד שנה!

לכן אומר הרב ישראל, בעקבות הפניות הרבות, ביקש רה"ע הרב שמואל גרינברג לכנס את מנהלי המעונות הקיימים כבר בעיר, איתם ישבנו כבר השבוע. הבקשה שלנו מהם היתה, שאנחנו צריכים היום את העזרה והסיוע שלהם, לפתיחת מסגרות נוספות על הקיימות כבר, שכל אחד יבדוק אם במעון שלו יכולים להוסיף עוד כיתה אחת או יותר, אם זה בחצר או בתוך המתחם.

יחד עם זאת אנחנו בוחנים אפשרויות נוספת, כמו שכירת מבנים ובעיקר דירות, בדגש על רמת בית שמש ד'. העירייה אומרת למפעילים: אנחנו ניתן את כל העזרה והסיוע מה שדרוש כגון זירוז תהליכים במחלקת הנדסה בשיתוף הממונה בכדי לקדם פתיחה של עוד מסגרות באופן כזה.

אציין שכבר היום העירייה מסייעת למעונות ומממנת מדריכות פדגוגיות שהמעונות מחוייבים להפעיל וזה מגיע מתקציב שלנו.

למנהלי המעונות שיירתמו לכך אנחנו נעזור ונסייע כמה שיותר, ומבקשים מהם לקחת חלק בעניין.

ומה אומרים מנהלי המעונות?

מנהל מעון שדיבר איתי אמר, שבעבר הוא פתח מעון ובגלל איזה עניין פוליטי, הוא לא רצה לפתוח כיתות נוספות, גם בגלל שהיו חסמים שונים. אבל כעת אם באמת העירייה הולכת לסייע ולהוריד חסמים, אין לי בעיה לפתוח עוד כיתות באזור שלי במקום בו אני נמצא.

אנחנו פועלים בעניין בכדי שביום יומיים הקרובים נקבל איזה תמונה כללית ויותר ברורה של כל הענין.

ואיך פועלים כבר בענין?

אתמול בבוקר התקיים סיור של ראש העיר הרב שמואל גרינברג אליו הצטרפו הרב פרנקל, סגן רה"ע ממונה החינוך יצחק אלמליח ואני, במעון גדול שנבנה ברמת אברהם, שהוא נראה די לקראת סיום, ויתכן מאוד שיוכל להיות מוכן לפתיחת שנה"ל. במעון יהיו בו שש כיתות, והוא יוכל לתת פתרון לכ-170 ילדים. פה למשל צריכים לתת איזו דחיפה נוספת לקבלן על מנת שיזרז את העבודה.

מעבר לכך יש הבירוקרטיה של ה'רישוי'. המעונות ביקשו עזרה מראש העיר מול משרד החינוך בנושא של הרישוי, הוא אמר להם שהוא יכנס לסיפור הזה וידבר עם הגורמים הבכירים במשרד החינוך, בכדי לפשט את הבירוקרטיה ולהקל עליהם, כמו גם לבקש מהם להגדיל את מספר הילדים בכיתת מעון, היות שבעבר אפשר היה לקבל יותר ילדים בכיתה והשנה הם צמצמו את מספר הילדים בכיתות.

במשך המפגש עם מנהלי המעונות עלו כל מיני נושאים שנוגעים אליהם. זה לפתור עוד משהו ועוד משהו, אבל הכל יחד אנחנו באמת מקווים שיתן איזה שהוא מענה לקראת שנה"ל הבאה. אנחנו נעשה מאמצים גדולים, אני לא יודע לומר אם נצליח להתגבר על הכל אבל לפחות לתת מענה משמעותי.

יש גם את נושא המשפחתונים, יש לנו בקשה להקצות לעירייה עוד תקנים של משפחתונים בכדי שגם זה יצטרף ויתן מענה נוסף לתושבים.

ואם מצליחים לפתור את הבירוקרטיה נראה מעונות נפתחים אחד אחרי השני?

ראשית צריך להשיג מבנים, אבל יש במקביל גם מחסור של מטפלות כאן בעיר, נשים לא רוצות אולי בגלל שלא למדו את הנושא. אנחנו נעשה קמפיין יחד עם מסגרות של לימודים, שנשים יכנסו ללימודים. הן צריכות לדעת שמי שמסיימת היום לימודים של מטפלת, נחטפת לעבודה. כנראה שיש נשים שפשוט לא מודעות לאפשרות הזאת.

עלה גם רעיון לפנות לנשים בגיל פנסיה או סמוך לכך, שהן עדיין פעילות ולשלב אותן בתוך המעונות, כאלה שרוצות לצאת כל יום ולעבוד עם משהו שיתן להן סיפוק, לפחות לכמה שעות, ירוויחו קצת כסף ויהיו כח עזר למעונות.

אם אנחנו כעת פותחים בעיר עוד 10 מעונות, אין מטפלות. גם אם אני פותר את נושא המעונות, לא יהיו מטפלות. אנחנו עובדים במקביל גם לקדם את נושא בניית המבנים ויחד עם זאת להכשיר עוד נשים להיות מטפלות.

מתי נרגיש את השינוי בנושא המעונות?

התקווה היא שעוד שנה או קצת יותר נרגיש שינוי גדול יותר בתחום של המעונות.

כעת פועלים להגדיל את גודל הכיתות, ובמבט קדימה הבעיה הראשונה היא מקומות פיזיים לפתיחת מעונות, בשלב השני המחסור של כח אדם.

נציין שבתוך כל זה יש גם את המורכבות של צורת ההפעלה היום של המעונות, כאשר על חלק מהדברים אחראי התמ"ת וחלק מהדברים נמצאים תחת משרד החינוך.

סגן ראש העיר הרב ישראל סילברסטין, אנחנו מודים לך על הריאיון החשוב ומברכים אותך שתצליח ביחד עם כל שותפך וראש העיר לקדם את נושא גיל הרך לטובת כלל התושבים, וזה רק חלק מפעולותיך הברוכות למען תושבי העיר בית שמש. ישר כח.

הפגישה עם מנהלי המעונות השבוע:

הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.